Project Opening: Trip Advisor NYC

TripAdvisor_BoardRoom

(photo by Nick Rezendes)

 

There were two goals for the new Trip Advisor office in New York City, designed by Baker Design Group to deliver an energy-efficient high-performing design, and to provide flexible gathering space for anything from daily casual lunch with colleagues to quarterly company-wide video broadcasts. Leading edge LED direct/indirect fixtures were laid out in an organic pattern to light the space, including a dimming control available on a fixture-by-fixture basis to accommodate the needs of individual engineers. The forum space incorporates unique uplighting for the cast-glass panels of the stairs flanking the seating area. Theatrical lighting for presentation needs is concealed in slots along the 4th floor ceiling, located where they can be accessed without a lift.

 

 

TripAdvisor_Caf

(photo by Nick Rezendes)

TripAdvisor_Lobby

(photo by Nick Rezendes)

TripAdvisor_Office

(photo by Nick Rezendes)

TripAdvisor_Kitchen

Project Opening: College Football Hall of Fame

DSC02986 The College Football Hall of Fame is a brand new facility in downtown Atlanta dedicated to the explosive growth of college football. It features 28,000 square feet of highly interactive and engaging exhibits using a blend of historic footage, artifacts, and state of the art multimedia exhibits. Gallagher & Associates, Museum Design Associates, and Cortina Productions were all members of this great team.

DSC02990

Greeting visitors is a massive Helmet Wall, displaying 812 authentic team helmets. A sophisticated multimedia interactive station let’s visitors “log in” and illuminate their team’s helmet, which stays illuminated for the remainder of the day.

DSC03050_T2

DSC03054

All exhibit lighting fixtures use LED or Metal Halide sources, resulting in extremely low energy consumption, very long life, low maintenance, and low heat.

Tailgating

Available Light designed all Exhibit Lighting, and Exhibit Lighting Control Systems.

Project Opening: Bicentennial Library at Princeton Theological Seminary

RWL_Princeton_13

(photo by Robert Benson)

The Bicentennial Library at Princeton Theological Seminary was renovated as part of a celebratory $100 million campaign for the college’s bicentennial. With a 45,000 square foot renovation and 91,000 square foot addition, the space designed by EYP Architecture and Engineering encompasses research rooms, collection management, and collaborative areas for students to meet. The collection housed at the Library is rivaled only by the Vatican’s itself, and the front community space houses a rotating exhibit with various artifacts.

 

RWL_Princeton_32

(photo by Robert Benson)

The lighting was customized for the purpose of each individual room, from archival needs to study needs. The exterior arcade, first floor reading rooms, and research reading rooms are the most decorative, with multiple layers of light to complement the needs of each room. Fixtures include LED strip lights and custom-made combination fluorescent and incandescent pendants. Controls included dimming mechanisms and photosensors to keep the space as sustainable as possible.

RWL_Princeton_11

(photo by Robert Benson)

RWL_Princeton_17

(photo by Robert Benson)

Project Opening: Museum at Prairie Fire

Opened in May 2014, the Museum at Prairiefire is a new natural history museum in Kansas based on a partnership with the American Museum of Natural History. The process began 7 years ago, when the proposal for a museum to house traveling exhibits came into the AMNH. Two exhibits a year from New York will go through the museum, and other traveling exhibits from other institutions will also come through on a rotating basis.

9078

When designing the exterior, the architect wanted to evoke the memory of prairie fires. To achieve this effect, the retaining walls in the landscape were uplit with color-changing lighting programmed to evoke the low fire line of a prairie fire. The building is illuminated with concealed color-changing uplight with more active flames. The whole effect is programmed to read as a single composition evoking prairie fire.

DI-MuseumPFire__07A9669_LR

The lobby presented a challenge with its high spaces and complex ceiling planes. The lighting system needed to be flexible as well. Track lighting was installed concealed in the perimeter slot where the ceiling meets the walls, and a series of color-changing uplights highlight the unique ceiling. This put all of the lighting within reach on the outer wall of the lobby.

7888

Sailer Das at the AMNH said “It’s tremendous…We have exceeded our membership targets multiple times. It’s been really rewarding, not just in terms of attendance, but with people responding really positively to the exhibitions and giving us really positive feedback.”

8717

 

Project Opening: The Neural Climber

The Neural Climber, part of the Your Brain exhibit at The Franklin Institute, opened summer 2014. It allowed us the opportunity to create a fully immersive environment where children climb through “neural pathways” to learn about the brain. How the light plays on the netting and translucent glass discs is crucial to the experience — as children pretend to climb through a brain, their own brains are responding to the changing sensory stimuli. The lighting changes the glass plates from translucent to opaque as children climb through. The Neural Climber has been reviewed as one of the highlights of The Franklin Institute’s new exhibit.

Credit_ColinMLenton_5173 copy

DarrylWMoran_0584_o

DarrylWMoran_05_o

Project Opening: Channel Center Garage

The Channel Center Garage officially opened 29 July 2014. Team members CV Properties, Spalding Tougias Architects Inc, Halvorson Design Partnership, Available Light, and artist Joanne Kaliontzis all celebrated with the Fort Point community in an evening-to-dark bash. The Revolutionary Snake Ensemble got everyone moving, food trucks offered delicious fare, and families enjoyed romping around the new park.

We entered the project with two missions. First, to design the lighting for a parking structure that met both the owner’s minimum light level expectations while also meeting or exceeding energy codes — all while working towards a target budget. To squeeze out and maximize every watt of energy consumption, a state-of-the-art control system, coupled with LED luminaires, is constantly monitoring and reacting to both auto and pedestrian occupancy. With 1,644 total lighting fixtures, it is ten times more efficient than required by code.

Second, to create a programmable and dynamic lighting system to support an artist’s vision for the exterior facade. Color-changing LED technology, located behind the exterior art panels, reveal shape and form during the nighttime presentation. It is Boston’s largest illuminated artwork, with 2,031 custom panels punched with 999,396 holes.

Additionally, the Garage features 5 electric vehicle charging stations, 10 electric vehicle spaces, 6 carpool spaces, and 100 bicycle spaces. The green space in front offers play equipment, a dog park, a basketball court, and more than 140 trees. There’s plenty of space for dancing.

This building is an icon for the entire South Boston rejuvenation effort and we are extremely proud to be part of the team tasked with bringing it to life!

AStreetGarage DSC01776_Touched DSC01893_Touched